Nut en noodzaak van buitenspelen

Vandaag de dag is het niet vreemd dat kinderen ontzettend veel tijd in het huis besteden. Zij kunnen hier televisie kijken, videospelletjes spelen of simpelweg op hun telefoon of computer naar filmpjes kijken. Dat buitenspelen goed is voor kinderen wisten we al, maar voor kinderen met ADHD brengt het nog meer voordelen met zich mee. Het beïnvloed namelijk niet alleen de fysische maar ook de mentale gezondheid van het kind. Kinderen die hyperactief en impulsief zijn krijgen voortdurend te horen dat ze stil moeten zitten. Door lekker buiten te spelen, rennen en ravotten kan de spanning veel makkelijker losgelaten worden.

Wanneer kinderen met ADHD zich in een groene omgeving bevinden, dit kan een voetbalveld, achtertuin of het bos zijn, maakt het kinderen rustiger, meer geconcentreerd en minder hyperactief. Dus hoe meer ze buiten spelen, des te beter hun concentratievermogen. En dit geldt niet alleen voor een uur of een dag na het buitenspelen, maar is op langere termijn bevorderlijk. Daarnaast stimuleert de buitenlucht hun creativiteit, is het bevorderend voor het humeur en reduceert het de stresshormonen.

Er zijn oneindig veel activiteiten om buiten te doen. Je kunt gestructureerde activiteiten organiseren zoals yoga oefeningen of schilderen in de buitenlucht, maar juist het ongestructureerde spel, ook wel ‘vrij spel’ genoemd, is van groot belang. Je kunt gezellig samen de natuur (of de tuin) in gaan om hutten te bouwen, te tuinieren, vogelhuisjes op te hangen om vervolgens te wachten of er ook daadwerkelijk vogels een kijkje komen nemen. Kinderen met ADHD staan bekend om hun nieuwsgierigheid, dus zo’n activiteit is een leuke uitdaging.

Buitenspelen is dus niet per se een remedie tegen ADHD maar kan wel degelijk helpen de symptomen ervan terug te dringen. Je doet er als ouder daarom goed aan om te zorgen dat het kind regelmatig de kans krijgt om lekker buiten de wereld te ontdekken.